Charita ČR obdržela Cenu evropského občana

Genenerální sekretář Charity ČR Jakub Líčka převzal Cenu evropského občana

Cenu evropského občana, kterou udílí Evropský parlament, získaly letos za Českou republiku organizace Charita ČR a mobilní hospic Strom života. Při slavnostním setkání v Evropském domě v Praze 18. září převzal ocenění generální sekretář Charity ČR Jakub Líčka.

Co nového v Pravětíně

Od nového roku se u nás v domově událo několik kulturních akcí, které klientům příjemně zpestřily jejich dny. Hned v lednu jsme poseděli při vystoupení harmoniky a společně jsme oslavili narozeniny klientů narozených v měsíci lednu. Při harmonice se zpívalo, popíjelo se víno a dokonce i tancovalo. K poslechu nám zahrál na harmoniku pan Šísl a mezi jednotlivými písněmi zaznělo také několik vtipů. Klienti tak strávili příjemné odpoledne, na které se vždy těší.

Tříkrálová sbírka 2017

Tak jako každý rok bychom Vás chtěli informovat o průběhu Tříkrálové sbírky pořádané na Vimpersku a v okolních obcích. Letošní Tříkrálová sbírka byla výjimečná mrazivým počasím a množstvím sněhové nadílky. Malí koledníčci museli čelit bílé tmě a mrazům mnohde dosahující teplotám okolo  -10°C. Na průběh „tříkrálovky“ to ale nemělo vůbec žádný vliv, spíše naopak. Příroda zapadaná sněhem jak na obrázku  Josefa Lady skrývala v sobě velké kouzlo a koledníčci si koledování v takové atmosféře patřičně užívali. Jim a vedoucím skupinek samozřejmě patří veliké díky. Nebýt jich, nebylo by možno obsáhnout takové velké území, kam nesli požehnání a koledu.

Vzdělávací akce pro pěstounů 24. 9. 2016

Druhá vzdělávací akce pěstounských rodin

24. 9. 2016 proběhlo druhé povinné vzdělávání pěstounských rodin, pořádané Oblastní charitou Vimperk. Školení se uskutečnilo v salonku hotelu Zlatá Hvězda s časovou dotací 2 x 4 hodiny. Téma prvního bloku Péče o dítě z pohledu medicíny představila MUDr. Lenka Řezníková a téma druhého bloku Jak tvořivě a efektivně pomoci dětem a dospívajícím řešit problémy vedla Bc. Romana Trojanská.

20160924_131554

Benefiční běh 2016

Dne 13. září vpodvečer pořádala Oblastní charita Vimperk již III. ročník Benefičního běhu městem. Celkem se zúčastnilo 140 osob, a to od nejmenších dětí v kočárku až po seniory. Nejstarší účastnice se dožije v říjnu dokonce 90 let. Připravili jsme tratě různé náročnosti, pro nejmenší děti, vozíčkáře nebo pro ty, kteří nemohou běhat, byla připravena trať dlouhá 100 m a bylo ji možno i jen projít, středně náročná trať byla dlouhá 500 m, zdatní běžci pak absolvovali trať dlouhou 2 km. Nejzdatnější mohli běžet toto kolo dvakrát, uběhli tedy 4 km. Každý účastník pak obdržel pamětní list.

Všichni, kteří se aktivně zúčastnili nebo přišli podpořit závodníky, nám udělali velkou radost. Celý podvečer tak byl pro mnohé i velmi příjemným setkáním. Přivítali jsme mezi námi i paní starostku města, paní Jaroslavu Martanovou, a nového vimperského faráře, pana Jaromíra Stehlíka. Oba nás příjemně překvapili tím, že se zúčastnili běhu aktivně a zvolili si dokonce nejnáročnější trať dlouhou 2 km.

DSCN0803

Posezení s harmonikou

V pondělí 12. září jsme u nás v domově uspořádali venku za hezkého počasí posezení s harmonikou. Při této příležitosti jsme také oslavili narozeniny některých z klientů, kteří se narodili v měsíci září. Klienti dostali květinu s ručně vyrobeným přáníčkem, pochutnali jsme si na dezertu, připravený v naší kuchyni a vesele zpívali za doprovodu pana Šísla.

Michaela Blechová
administrativní pracovnice

Benefiční běh městem - Vimperk 2016

Pojďte si zaběhat

Benefiční běh městem - Vimperk 2016

Oblastní charita Vimperk pořádá ve spolupráci s Fischer ski klubem Šumava dne 13. 9. 2016 již třetí ročník akce Benefiční běh - Vimperk 2016. I letos bude možnost udělat něco pro své zdraví a zároveň můžeme pomoci někomu potřebnému.

Terapeutická technika Sand Play

Jak pomáháme rodinám s dětmi a osobám v krizi

(projekty Oblastní charity Vimperk: Služba pro rodiny s dětmi a Nexus)

V letošním roce bychom Vám, čtenářům Vimperských novin, postupně rádi přiblížili naše služby určené rodinám s dětmi nebo lidem, kteří se ocitli v krizové situaci. Rádi bychom Vám přiblížili některé moderní metody naší práce, které jsou osvědčené a pomocí kterých lze překvapivě mnohdy velmi účinně pomoci. Sociální služby poskytované Oblastní charitou Vimperk nejsou postavené na nějaké laické pomoci, naše pracovnice si neustále doplňují vzdělávání a získávají zkušenosti v rámci speciálních terapeutických výcviků s novými moderními metodami práce v sociálních službách.

Ohlédnutí za Tříkrálovou sbírkou 2016

Prvním dnem nového roku se jako každoročně v tomto období rozešly skupinky tříkrálových koledníků do domácností na Vimpersku, Čkyňsku, Stašsku a v dalších někdy dnes skoro zapomenutých vesničkách. Sbírku opět organizovala Oblastní charita Vimperk a letošní rekordní výtěžek 215.511,- Kč nás mile překvapil. Jedná se o nejvyšší výtěžek ze všech organizovaných Tříkrálových sbírek v tomto regionu. Za to patří dík všem dárcům, vstřícným lidem, koledníkům, vedoucím skupinek a dalším dobrým lidem, kteří se spolupodílejí na celé organizaci sbírky.

Ocenění pro Oblastní charitu Vimperk

Dvěma pracovnicím Oblastní charity Vimperk bylo uděleno letos na podzim významné ocenění za jejich práci.