Pečovatelská služba OCH Vimperk

Kontakt:

vedoucí služby: 731 402 992

Poslání

Posláním pečovatelské služby Oblastní charity Vimperk je poskytovat podporu či pomoc lidem, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, nemoci či zdravotního postižení nebo kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci.

Podporujeme uživatele služby v rozvíjení vlastních schopností, samostatnosti při sebeobsluze, péči o domácnost, při řešení své situace vlastními silami. Podporujeme uživatele, aby mohli i v náročných životních situacích spojených se samotou, stářím, nemocí či zdravotním postižením zůstat ve svém domácím prostředí, aby při zabezpečení jejich biologických, psychických, sociálních i duchovních potřeb žili důstojně a zapojovali se do běžného života společnosti.

Službu poskytujeme :

• lidem, kteří mají sníženou soběstačnost v základních životních dovednostech z důvodu věku, nemoci či zdravotního postižení a potřebují tedy podporu při zabezpečení životních potřeb (biologických, psychických, sociálních či duchovních)
  • rodinám, jejichž člen je zdravotně znevýhodněn
  • rodinám s dětmi, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby

Cíle služby:

• umožnit uživatelům setrvání ve svém domácím prostředí i při ztrátě soběstačnosti v základních životních dovednostech
  • poskytovat podporu či pomoc dle individuální potřeby, podporovat uživatele v jeho životním stylu, podporovat udržení kvality jeho života
  • podporovat uživatele v rozvíjení sociálních kontaktů, předcházet sociálnímu vyloučení uživatele služby
  • poskytovat pečovatelskou službu v úzké součinnosti s ošetřovatelskou domácí péčí

Poskytujeme tyto základní činnosti:

• pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu (pomoc při podávání jídla, při oblékání, při pohybu)
  • pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu (pomoc při základních úkonech osobní hygieny, při péči o vlasy, nehty)
  • poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy (dovážka jídla, pomoc při přípravě jídla a pití)
  • pomoc při zajištění chodu domácnosti (úklid, topení, nákupy, pochůzky), praní a žehlení prádla
  • zprostředkování kontaktu se společenským prostředím (doprovod do školy, do zaměstnání, k lékaři, na úřady)

Poskytujeme tyto fakultativní činnosti:

• dohled nad těžce zdravotně postiženým dítětem, dospělým občanem
  • masáže zad (jen Vimperk, Prachatice)
  • trvalá, vodová ondulace (jen Prachatice)
  • doprava
  • aktivizační činnosti, sociálně terapeutické činnosti (vycházky, kulturní akce, ruční práce ...)
  • pohotovost (jen Prachatice)

Služby poskytujeme ve vymezeném čase v domácnostech či v zařízeních sociálních služeb v těchto městech (obcích):

Vimperk, Nové Hutě, Zdíkov, Stachy, Čkyně, Zálezly, Bohumilice, Vacov, Nicov, Prachatice, Volary, Strážný, Sv. Maří, Štítkov, Buk, Šumavské Hoštice, Kosmo, Žárovná a spádové osady

Služby  poskytujeme také v příslušných městských částech a ve spádových obcích.

Fotogalerie pečovatelské služby

Jak postupovat, pokud potřebujete pečovatelskou službu (formát pdf)

Výše úhrad za služby ve středisku Prachatice (formát pdf)

Výše úhrad za služby v ostatních střediscích (formát pdf)