Služba pro rodiny s dětmi

Kontakty: 732 122 071,  739 739 886, 731 619 805

Poslání služby:

Naším posláním je pomáhat rodinám s dětmi v krizové sociální situaci, kterou nedokáží rodiče sami překonat a která je dlouhodobě pro dítě nepříznivá. Poskytujeme podporu či pomoc rodinám zejména při problémech s péčí o dítě, s výchovou a vzděláním dítěte, s vedením domácnosti včetně hospodaření s finančními prostředky. Pomáháme rodinám s dětmi při uplatňování jejich práv, při vyřizování běžných záležitostí, při sociálním začleňování. Formou sociálně terapeutických činností pomáháme řešit neshody v rodině, pomáháme jednotlivým členům rodiny osvojovat si potřebné dovednosti a schopnosti, které jim umožní řešit svou nepříznivou situaci vlastními silami.

Služby přizpůsobujeme individuálním potřebám každé rodiny, služby poskytujeme ambulantně nebo terénní formou přímo v domácnosti.

Cíle služby:

• všestranný rozvoj dítěte v rodině, která se dlouhodobě ocitla v nepříznivé sociální situaci
  • posílení rodičovských kompetencí a odpovědnosti
  • řádná péče o dítě, výchova i vzdělávání dítěte
  • správné vedení a udržování domácnosti včetně hospodaření s financemi
  • začleňování rodin ohrožených sociálním vyloučením
  • stejné šance dětem bez ohledu na sociální postavení
  • zvýšení úspěšnosti dětí ze znevýhodněného prostředí ve škole, dosažení nejvyšší možné odborné kvalifikace
  • vedení řádného způsobu života, prevence negativních společenských jevů, které ohrožují vývoj dítěte
  • fungující rodina plnící své základní funkce
  • zajištění lékařské péče u dětí (zdravotní pojištění, preventivní prohlídky dětí ...)

Cílová skupina

• rodiny s dětmi v nepříznivé sociální situaci, kterou nedokáží rodiče sami bez pomoci překonat a která ohrožuje vývoj dítěte (dětí) v rodině
  • rodiny s dětmi, jejichž vývoj je ohrožen vlivem negativních jevů (narkomanie, kriminalita, prostituce, cílená nezaměstnanost a závislost na dávkách státní sociální podpory …)
  • rodiny s dětmi ohrožené sociálním vyloučením

Služba zajišťuje tyto základní činnosti:

výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti

• pracovně výchovná činnost s dospělými – podpora a nácvik rodičovského chování při péči o dítě
  • pracovně výchovná činnost s dospělými – podpora a nácvik rodičovského chování při výchově dítěte
  • pracovně výchovná činnost s dospělými – podpora a nácvik rodičovského chování udržování domácnosti a při vedení hospodaření
  • pracovně výchovná činnost s dospělými – podpora a nácvik rodičovského chování (vedení k řádnému způsobu života)
  • pracovně výchovná činnost s dospělými – podpora a nácvik rodičovského chování (nácvik sociálních kompetencí nutných při hledání zaměstnání, bydlení, při jednání na úřadech, na školách)
  • pracovně výchovná činnost s dětmi (nácvik a upevňování motorických, psychických a sociálních dovedností a schopností dítěte)
  • podpora v oblasti vzdělávání dětí (zajištění vhodných podmínek pro vzdělávání, podpora před vstupem dítěte do školy, pomoc při neprospěchu dítěte ve škole, pomoc v případě nevhodného chování dítěte, příprava dětí do školy, doučování dětí)
  • podpora vhodných volnočasových aktivit dětí, rodin s dětmi

zprostředkování kontaktu se společenským prostředím

• doprovod do školy, k lékaři, na úřady …

sociálně terapeutické činnosti

• vedení k rozvoji a udržení osobních a sociálních dovedností a schopností

pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí

• pomoc při vyřizování běžných záležitostí
  • pomoc při obnovení nebo upevnění kontaktu s rodinou
  • pomoc s porozuměním doručené úřední korespondence, pomoc s vlastní korespondencí adresované úřadům, institucím

Služba zajišťuje tyto fakultativní činnosti:

• doprava rodičů za účelem vyřizování běžných záležitostí, které je nutno vyřídit mimo Vimperk a není možné využít veřejnou dopravu
  • tisk, kopírování dokumentů

Fotogalerie Služby pro rodiny s dětmi

Zdroje financování:

Od 1. 1. 2007 do 31. 12. 2009:

MPSV

Úřad vlády pro záležitosti romské komunity

Sbírky, dary

Od 1. 1. 2010 do 30. 6. 2012 byl projekt financován z těchto zdrojů:

Evropský sociální fond prostřednictvím státního rozpočtu ČR v rámci individuálního projektu Jihočeského kraje,

Evropská unie

Evropský sociální fond

Operační program Zaměstnanost

Úřad vlády pro záležitosti romské komunity

Sbírky, dary

Od 1. 7. 2011 je projekt financován z těchto zdrojů:

MPSV

Rada vlády ČR

V roce 2014:

město Vimperk

služby pro rodiny s dětmi v evidenci odboru sociálněprávní ochrany dětí byly podpořeny Jihočeským krajem z grantového programu Podpora rodinné politiky – podpora posilování rodičovských kompetencí, mezigeneračního soužití a prevence sociálního vyloučení rodičů pečujících o děti.

V roce 2015:

V roce 2016: