Zobrazit podle typu:
Zobrazit podle času:
Rubriky:

Charita ČR obdržela Cenu evropského občana

Cenu evropského občana, kterou udílí Evropský parlament, získaly letos za Českou republiku organizace Charita ČR a mobilní hospic Strom života. Při slavnostním setkání v Evropském domě v Praze 18. září převzal ocenění generální sekretář Charity ČR Jakub Líčka.

Co nového v Pravětíně

Od nového roku se u nás v domově událo několik kulturních akcí, které klientům příjemně zpestřily jejich dny. Hned v lednu jsme poseděli při vystoupení harmoniky a společně jsme oslavili narozeniny klientů narozených v měsíci lednu. Při harmonice se zpívalo, popíjelo se víno a dokonce i tancovalo. K poslechu nám zahrál na harmoniku pan Šísl a mezi jednotlivými písněmi zaznělo také několik vtipů. Klienti tak strávili příjemné odpoledne, na které se vždy těší.

Tříkrálová sbírka 2017

Tak jako každý rok bychom Vás chtěli informovat o průběhu Tříkrálové sbírky pořádané na Vimpersku a v okolních obcích. Letošní Tříkrálová sbírka byla výjimečná mrazivým počasím a množstvím sněhové nadílky. Malí koledníčci museli čelit bílé tmě a mrazům mnohde dosahující teplotám okolo  -10°C. Na průběh „tříkrálovky“ to ale nemělo vůbec žádný vliv, spíše naopak. Příroda zapadaná sněhem jak na obrázku  Josefa Lady skrývala v sobě velké kouzlo a koledníčci si koledování v takové atmosféře patřičně užívali. Jim a vedoucím skupinek samozřejmě patří veliké díky. Nebýt jich, nebylo by možno obsáhnout takové velké území, kam nesli požehnání a koledu.

Vzdělávací akce pro pěstounů 24. 9. 2016

Druhá vzdělávací akce pěstounských rodin

24. 9. 2016 proběhlo druhé povinné vzdělávání pěstounských rodin, pořádané Oblastní charitou Vimperk. Školení se uskutečnilo v salonku hotelu Zlatá Hvězda s časovou dotací 2 x 4 hodiny. Téma prvního bloku Péče o dítě z pohledu medicíny představila MUDr. Lenka Řezníková a téma druhého bloku Jak tvořivě a efektivně pomoci dětem a dospívajícím řešit problémy vedla Bc. Romana Trojanská.

20160924_131554

Benefiční běh 2016

Dne 13. září vpodvečer pořádala Oblastní charita Vimperk již III. ročník Benefičního běhu městem. Celkem se zúčastnilo 140 osob, a to od nejmenších dětí v kočárku až po seniory. Nejstarší účastnice se dožije v říjnu dokonce 90 let. Připravili jsme tratě různé náročnosti, pro nejmenší děti, vozíčkáře nebo pro ty, kteří nemohou běhat, byla připravena trať dlouhá 100 m a bylo ji možno i jen projít, středně náročná trať byla dlouhá 500 m, zdatní běžci pak absolvovali trať dlouhou 2 km. Nejzdatnější mohli běžet toto kolo dvakrát, uběhli tedy 4 km. Každý účastník pak obdržel pamětní list.

Všichni, kteří se aktivně zúčastnili nebo přišli podpořit závodníky, nám udělali velkou radost. Celý podvečer tak byl pro mnohé i velmi příjemným setkáním. Přivítali jsme mezi námi i paní starostku města, paní Jaroslavu Martanovou, a nového vimperského faráře, pana Jaromíra Stehlíka. Oba nás příjemně překvapili tím, že se zúčastnili běhu aktivně a zvolili si dokonce nejnáročnější trať dlouhou 2 km.

DSCN0803

Posezení s harmonikou

V pondělí 12. září jsme u nás v domově uspořádali venku za hezkého počasí posezení s harmonikou. Při této příležitosti jsme také oslavili narozeniny některých z klientů, kteří se narodili v měsíci září. Klienti dostali květinu s ručně vyrobeným přáníčkem, pochutnali jsme si na dezertu, připravený v naší kuchyni a vesele zpívali za doprovodu pana Šísla.

Michaela Blechová
administrativní pracovnice

Benefiční běh městem - Vimperk 2016

Pojďte si zaběhat

Benefiční běh městem - Vimperk 2016

Oblastní charita Vimperk pořádá ve spolupráci s Fischer ski klubem Šumava dne 13. 9. 2016 již třetí ročník akce Benefiční běh - Vimperk 2016. I letos bude možnost udělat něco pro své zdraví a zároveň můžeme pomoci někomu potřebnému.

Terapeutická technika Sand Play

Jak pomáháme rodinám s dětmi a osobám v krizi

(projekty Oblastní charity Vimperk: Služba pro rodiny s dětmi a Nexus)

V letošním roce bychom Vám, čtenářům Vimperských novin, postupně rádi přiblížili naše služby určené rodinám s dětmi nebo lidem, kteří se ocitli v krizové situaci. Rádi bychom Vám přiblížili některé moderní metody naší práce, které jsou osvědčené a pomocí kterých lze překvapivě mnohdy velmi účinně pomoci. Sociální služby poskytované Oblastní charitou Vimperk nejsou postavené na nějaké laické pomoci, naše pracovnice si neustále doplňují vzdělávání a získávají zkušenosti v rámci speciálních terapeutických výcviků s novými moderními metodami práce v sociálních službách.

Ohlédnutí za Tříkrálovou sbírkou 2016

Prvním dnem nového roku se jako každoročně v tomto období rozešly skupinky tříkrálových koledníků do domácností na Vimpersku, Čkyňsku, Stašsku a v dalších někdy dnes skoro zapomenutých vesničkách. Sbírku opět organizovala Oblastní charita Vimperk a letošní rekordní výtěžek 215.511,- Kč nás mile překvapil. Jedná se o nejvyšší výtěžek ze všech organizovaných Tříkrálových sbírek v tomto regionu. Za to patří dík všem dárcům, vstřícným lidem, koledníkům, vedoucím skupinek a dalším dobrým lidem, kteří se spolupodílejí na celé organizaci sbírky.

Ocenění pro Oblastní charitu Vimperk

Dvěma pracovnicím Oblastní charity Vimperk bylo uděleno letos na podzim významné ocenění za jejich práci.