Tříkrálová sbírka začíná! 1. ledna vyrazí na koledu tisíce charitních králů

Ilustrační snímek Jakub Žák

Jedenáctiletý Vojta nepůjde příští pátek do školy, ale přesto ho čeká náročný den. Spolu s Aničkou a Damiánem se vydají na tříkrálovou koledu. Předpověď počasí zatím slibuje teploty kolem nuly, to by mohlo jít dobře. Horší by bylo, kdyby napadl sníh jako předloni: v hábitech tří králů se závějemi brodí hůř, rychle nasáknou vodu a snadno mrznou. Vojtova skupina bude koledovat jeden den, pak je vystřídají jiní. Koledníky dobročinné Tříkrálové sbírky tak můžete potkat v ulicích od 1. do 14. ledna. Těšit se můžete i na řadu doprovodných akcí.

Tříkrálová sbírka 2019: Tři králové opět koledují ve prospěch potřebných

České Budějovice, jižní Čechy; českobudějovická diecéze – Tříkrálová sbírka startuje v České republice již po devatenácté. Výtěžek ze sbírky je tradičně určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a jinak sociálně potřebným lidem, a to zejména v regionech, kde sbírka probíhá. Koledníkům v českobudějovické diecézi, se kterými se mohou lidé setkat u svých domovů od 1. do 14. ledna 2019, slavnostně požehná 3. ledna biskup Vlastimil Kročil v katedrále sv. Mikuláše.

Benefiční běh 2018

Dne 11. září v podvečer pořádala Oblastní charita Vimperk již V. ročník Benefičního běhu městem. Celkem se na start přihlásilo 142 osob, a to od nejmenších dětí v kočárku až po seniory a vozíčkáře.

Benefiční běh

Výroční zpráva za rok 2017

Ještě před startem letních prázdnin můžete prolistovat výroční zprávu Diecézní charity České Budějovice za rok 2017. "Vážíme si pracovního nasazení všech zaměstnanců i dobrovolníků, děkujeme všem štědrým dárcům i sponzorům. Těší nás, že se tímto způsobem daří společně pomáhat lidem, kteří to potřebují," zdůrazňují ve  společném úvodním slovu ředitel Jiří Kohout a prezident DCHCB Stanislav Brožka.

Součástí naší činnosti v roce 2017 byl i projekt Komunitní práce Novohradská. Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republika a Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.

Tříkrálová sbírka 2018

Opět po roce bude Oblastní charita Vimperk pořádat Tříkrálovou sbírku, která má již celonárodní tradici.

Charita ČR obdržela Cenu evropského občana

Genenerální sekretář Charity ČR Jakub Líčka převzal Cenu evropského občana

Cenu evropského občana, kterou udílí Evropský parlament, získaly letos za Českou republiku organizace Charita ČR a mobilní hospic Strom života. Při slavnostním setkání v Evropském domě v Praze 18. září převzal ocenění generální sekretář Charity ČR Jakub Líčka.

Co nového v Pravětíně

Od nového roku se u nás v domově událo několik kulturních akcí, které klientům příjemně zpestřily jejich dny. Hned v lednu jsme poseděli při vystoupení harmoniky a společně jsme oslavili narozeniny klientů narozených v měsíci lednu. Při harmonice se zpívalo, popíjelo se víno a dokonce i tancovalo. K poslechu nám zahrál na harmoniku pan Šísl a mezi jednotlivými písněmi zaznělo také několik vtipů. Klienti tak strávili příjemné odpoledne, na které se vždy těší.

Tříkrálová sbírka 2017

Tak jako každý rok bychom Vás chtěli informovat o průběhu Tříkrálové sbírky pořádané na Vimpersku a v okolních obcích. Letošní Tříkrálová sbírka byla výjimečná mrazivým počasím a množstvím sněhové nadílky. Malí koledníčci museli čelit bílé tmě a mrazům mnohde dosahující teplotám okolo  -10°C. Na průběh „tříkrálovky“ to ale nemělo vůbec žádný vliv, spíše naopak. Příroda zapadaná sněhem jak na obrázku  Josefa Lady skrývala v sobě velké kouzlo a koledníčci si koledování v takové atmosféře patřičně užívali. Jim a vedoucím skupinek samozřejmě patří veliké díky. Nebýt jich, nebylo by možno obsáhnout takové velké území, kam nesli požehnání a koledu.

Vzdělávací akce pro pěstounů 24. 9. 2016

Druhá vzdělávací akce pěstounských rodin

24. 9. 2016 proběhlo druhé povinné vzdělávání pěstounských rodin, pořádané Oblastní charitou Vimperk. Školení se uskutečnilo v salonku hotelu Zlatá Hvězda s časovou dotací 2 x 4 hodiny. Téma prvního bloku Péče o dítě z pohledu medicíny představila MUDr. Lenka Řezníková a téma druhého bloku Jak tvořivě a efektivně pomoci dětem a dospívajícím řešit problémy vedla Bc. Romana Trojanská.

20160924_131554

Benefiční běh 2016

Dne 13. září vpodvečer pořádala Oblastní charita Vimperk již III. ročník Benefičního běhu městem. Celkem se zúčastnilo 140 osob, a to od nejmenších dětí v kočárku až po seniory. Nejstarší účastnice se dožije v říjnu dokonce 90 let. Připravili jsme tratě různé náročnosti, pro nejmenší děti, vozíčkáře nebo pro ty, kteří nemohou běhat, byla připravena trať dlouhá 100 m a bylo ji možno i jen projít, středně náročná trať byla dlouhá 500 m, zdatní běžci pak absolvovali trať dlouhou 2 km. Nejzdatnější mohli běžet toto kolo dvakrát, uběhli tedy 4 km. Každý účastník pak obdržel pamětní list.

Všichni, kteří se aktivně zúčastnili nebo přišli podpořit závodníky, nám udělali velkou radost. Celý podvečer tak byl pro mnohé i velmi příjemným setkáním. Přivítali jsme mezi námi i paní starostku města, paní Jaroslavu Martanovou, a nového vimperského faráře, pana Jaromíra Stehlíka. Oba nás příjemně překvapili tím, že se zúčastnili běhu aktivně a zvolili si dokonce nejnáročnější trať dlouhou 2 km.

DSCN0803